A fenntarthatóságról mindenkinek tájékozódnia kellene

A minap betértem egy könyvesboltba. Nagyon régen volt már lehetőségem arra, hogy egyedül, teljes nyugiban vásárolhassak és nézelődhessek. Úgyhogy ez egy olyan igazi, “fel kell írni a kéménybe” pillanat volt. Végre nem lógtak a gyerekek a nyakamon. Ahogy elkezdtem felfedezni a kínálatot, rögtön a gyerekkönyveken akadt meg a szemem. De megálljt parancsoltam az ösztöneimnek és tudatosítottam magamban, hogy most nem nekik vásárolok. Ekkor komolyabb könyvekkel kezdtem ismerkedni. Aki ismer, az tudja, hogy a fenntartható fejlődés és az energiahatékony életmód a mániám. Ezért egy ezzel foglalkozó könyvbe lapoztam bele, amelyben ezt a sort olvastam: Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás.

Eléggé felkorbácsolta a fantáziámat a mondtad, így otthon rögtön felcsaptam a laptopot és a keresőbe beírva a könyvben olvasott “Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás” sort, máris feltárult előttem a napelempalyazatok.hu/ csodálatos és ismeretgazdag világa. Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy napelemeket telepítsünk a családi házunk tetejére. Mindezidáig azonban megoldhatatlannak láttam a dolgot, hiszen nincs rá elég pénzünk. Na, de majd most!

Miután a weboldalon utánaolvastam a Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás témának, nagyon lelkes lettem azzal kapcsolatban, hogy végre mi is belevághatunk a napelem rendszer kiépíttetésébe. A pályázati feltételek most nagyon kedvezőek, hiszen a  VEKOP-5.2.1-17 pályázat kapcsán most lehetőség van kedvezményes, kamatmentes hitel igénybevételére, melyek a következő fejlesztésekre használhatóak fel házak vonatkozásában:

  • napelem rendszerek és napkollektorok telepítése
  • hőszivattyúk kiépítése, fűtésrendszerek korszerűsítése,
  • hőszigetelések házakra építése
  • és bizonyos nyílászárók cseréje kapcsán.
Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás

Láthatjuk, hogy ez mind-mind olyan terület, mely azt célozza, hogy a lakóházak energiahatékonyabban működjenek. A támogatás keretében minimum 500.000, maximum 5.000.000 Ft-os hitel igénylésére van lehetőség, legfeljebb 20 éves futamidőre. A kedvezményes hitel igénybevételének feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen legalább 10% önerővel. Mivel mi régóta gyűjtögetünk a korszerűsítésre, így ezzel rendelkezünk.

Nemcsak természetes személyek, de önkormányzatok és vállalkozások is igényelhetnek támogatást energiahasználatuk korszerűsítésére. A VP6-7.2.1.4-17 kódszámú, Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései elnevezésű projekt keretében elnyerhető támogatást számos dologra fel lehet használni. Többek között napelemrendszer felszerelésére is. A tanyákon lévők abban az esetben kaphatják meg, ha ténylegesen ott élnek. A Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás kapcsán a vállalkozások támogatása is előtérbe került. A VEKOP és GINOP pályázatok – a többi, már említett projekthez hasonlóan – az épületek energetikai hatékonyságának fejlesztését tűzték ki célul. Ez nem csupán hitel, hanem hitel és támogatás kombinációja. A cégek 1,5 és 50 millió forint közötti hitelösszegre lehetnek jogosultak. Továbbá, ugyanilyen összegű támogatásra is. A régi, elavult, energetikailag gazdaságtalanul működő épületek felújítása megvalósulhat az említett projektek segítségével. Ugyanakkor az igénylés leadására nyitva álló határidő már lejárt.

Az olvasottak kapcsán tehát, melyek a következőkre vonatkoztak: Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás igencsak kiszélesedett a látóköröm. Mondanom sem kell, az erről szóló könyvet is megvettem a könyvesboltban. Így a napelemrendszer telepítése előtt kiokosíthatom magam a témában, hogy aztán szakavatottként kezdhessem majd meg a napelemek használatát.