A könyvek mindenre választ adnak

Felteszek neked egy kérdést, de még mielőtt meglátnád, hogy miről is van szó, ígérd meg, hogy nem fogsz nagyon kinevetni.

Te szoktál még könyvtárba járni?

Tudom, hogy nem sikerült eleget tenni kérésemnek, ugyanis ide hallom a kacagásodat, amit a kérdésem idézet elő benned. Akár vicces, akár nem könyvtárba járni egy nagyon jó és király dolog. Amellett, hogy hasznos időtöltés, rendkívüli módon kikapcsol és segít a nyugodt hétköznapok megteremtésében is.

Én szabadidőmben sokat járok a városi könyvtárokba és könyvesboltokba, hogy különféle könyveket, regényeket és folyóiratokat olvashassak. Ezáltal sokféleképpen bővíthetem a tudásomat és a szókincsemet is. Tudom persze, hogy az interneten manapság már minden fent van és minden megtalálható, azonban érdemes belegondolni abba, hogy az ott található blogok honnan is szerzik azokat a bizonyos hiteles információikat, valamint abba, hogy a hiteles információkkal szolgáló oldalak eredetileg milyen forrásokból is dolgoznak.

A dolgok nagy része ugyanis mind egy olyan korra vetíthető vissza, ahol még csak többnyire írásos formában tudtak lejegyezni valamit, illetve úgy tudták sokszorosítani is. Emiatt én sokkal inkább szavahihetőnek tartok egy régebbi kiadású könyvet – persze csak bizonyos témákban -, mint a különböző internetes oldalakat, amik össze-vissza beszélnek sokszor és hamis, vagy nem pontos információkat közölnek.

Legutóbb is ellátogattam a közeli kis könyvtárba, ugyanis szükségem volt pár információra az új hobbimmal kapcsolatban. Meg akartam tudni, hogy mi a pontos különbség az illatolaj vagy Illóolaj között. Mostanában ugyanis a gyertya gyártásban tevékenykedem, amihez természetesen különféle olajokat is szeretnék felhasználni, hogy ezek a csodás kis dekorációs elemek minél jobban beillatozzák az otthonomat.

A könyvtári látogatásomnak köszönhetően azonban megtudtam azt, hogy az illatolaj vagy illóolaj közül melyik bizonyul a legmegfelelőbb választásnak. Nem mindegy ugyanis, hogy melyiket alkalmazzuk a különböző termékek legyártása során. Az illatolaj is az illóolajhoz hasonlóan egy illatos kis folyadék, azonban több mint valószínű, hogy szintetikusan előállított vegyületeket és különböző kémiai anyagokat tartalmaz. Az illóolajban ezzel szemben természetes növényi kivonatok vannak és nincsenek bennük káros összetevők, vegyszerek.

Utóbbiban azonban leginkább akkor lehetünk biztosak, hogyha 100%-os tisztaságú illóolajat választunk. Ebből az következik tehát, hogy alaposan meg kell válogatnunk, hogy milyen terméket választunk, aszerint, hogy mire is szeretnénk felhasználni azokat. Az illatolaj ugyanis nem egy rossz dolog, viszont alkalmatlan arra, hogy különféle kozmetikumokba rakják őket és a bőrrel érintkezzenek, hiszen súlyos reakciókat is okozhatnak, amelyeket jobb elkerülni.

Az az oldal, ahonnan a gyertya gyártáshoz szükséges dolgokat, alapanyagokat szoktam rendelni, egyaránt forgalmaz illatolajokat is, illetve illóolajokat is. Ez az oldal a pipereporta.hu, amely a Pipere Porta nevű cég webáruháza. Itt olyan dolgokat lehet vásárolni, amelyek a szappan, fürdőbomba, kence vagy gyertya készítéshez szükségesek.

Mint azt már említettem, nekem leginkább az utóbbi releváns, azonban nem kizárt, hogy a többiben is kipróbálom majd magam a jövőben. A könyvtárban szerzett ismereteknek köszönhetően most már el tudtam dönteni, hogy illatolaj vagy Illóolaj rendelésére van szükségem az oldalról.

Úgy határoztam, hogy először az illatolajokkal teszek egy próbát, ugyanis nekem nem kozmetikumokba, hanem csak a gyertyákba kellenek. Az oldalon megtalálhatóak virágillatú illatolajok, karácsonyi illatok, gyümölcsös illatok, allergén mentes illatok, dizájner parfüm illatok és egy külön szekciót szentelték a gyertyába való illatolajoknak is.

Borzasztóan nehéz volt választani, hiszen alighanem több mint 100 lehetőség közül válogathatsz az oldalon. Nem mellesleg ezek az olajok különböző méretű kiszerelésekben is elérhetőek. Ez azt jelenti, hogy megvásárolhatod őket 10 ml-es, 50 ml-es, 250 ml-es és még 1 l-es kiszerelésben is.

Mivel én először rendeltem ilyen termékeket, ezért mindegyik illatból a legkisebb kiszerelést választottam és úgy voltam vele, hogyha valamelyik nagyon beválik majd, próbát teszek egy nagyobb csomagolással is, hiszen akkor úgy is biztosan elfogy majd. Az általános és megszokott illatok mellett egészen különleges olajok is vannak az oldalon. Csak hogy néhány példát említsek, megtalálható málnás panna cotta illat, ruby csokoládé illat, karamell mousse illat, de akár még sütőtök pite illat is.

Én most maradtam a hagyományosabb olajok mellett, ezért rendeltem egy fügéset, egy szantálfásat és egy fahéjasat, amiket akár kombinálni is tudok egy-egy gyertyában. Természetesen a kosaramba került néhány olyan termék is, amit sikeresen elhasználtam, vagy már nagyon kifogyóban van. Így sikerült elérnem azt a bizonyos összeghatárt is, ami felett már ingyenes a kiszállítás. Persze a szállítási díj nem egy nagy összeg, azonban miért ne rendelném meg egyszerre ezt a sok mindent, amikor úgyis tudom, hogy előbb-utóbb újra kelleni fognak.

Így hát rendeltem pár csomag viaszt, pár tégelyt és egy jó pár fakanócot is. Utóbbi talán a legkedvencebb eszközöm gyertyagyártás és gyertyázás terén, ugyanis imádom azt az illatot, amit magából áraszt és azt a sercegő, roppanó hangot is, ahogyan ég a gyertya. A változatosság kedvéért, hogyha már illóolajokat is berendeltem, hozzácsaptam a kosárhoz egy csomag csillámport is, ugyanis ezekből is nagy készlet van az oldalon. Alapvetően nem szeretem a túl csillogós és csicsás dolgokat, de úgy gondoltam, hogy egy kifinomultabb színű csillámporral nem lőhetek majd mellé.

A könyvtárba járás mellett egyébként ez – a gyertyagyártás – a második legkedvencebb hobbim és előszeretettel ösztönzöm a körülöttem lévő embereket is arra, hogy merjenek belekezdeni, kipróbálni magukat benne. Ugyan igényel egy kis kreativitást, egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek gondolná az ember. Ráadásul a pipereporta.hu oldalon oktatóvideók is megtalálhatóak, amelyekben részletesen bemutatják az egész folyamatot.

Amikor elkezdtem én is rengeteget tanultam ezekből a videókból és hatalmas mankót nyújtottak az első gyertya elkészítésénél. Illetve, talán ez az egy, amit megadok az internetnek, hogy a pipereporta.hu oldalán kívül is rengeteg tartalmat találhatsz fent a gyertyakészítés folyamatáról, így biztosan nem maradsz magadra közben.

Amellett, hogy remek elfoglaltság a gyertyaöntés, a gyertyák tökéletes ajándékként is szolgálnak. Akár karácsonyra, akár szülinapokra, vagy akár évfordulókra is ajándékozhatsz általad készített gyertyákat. Én garantálom hogy nagyon örülni fog neki az illető, aki megkapja tőled, hiszen tapasztalatból tudok szólni. Ajándékoztam már ugyanis gyertyákat a barátaimnak és borzasztóan tetszett nekik. Higgyétek el, egyáltalán nem a bolti gyertya érzetét keltik.

Nem kell persze tömegesen gyártanod ilyen termékeket, azonban nem árthatsz magadnak, hogyha egyszer kipróbálod benne az ügyességedet. Tökéletes délutáni program lehet akár egymagadban, akár a barátaiddal, vagy még a kedveseddel is.

Ha rászánnád magad, akkor mindenképpen a pipereporta.hu termékeit ajánlom, hiszen ott amellett, hogy rengeteg minden megtalálható, minden termék remek minőségnek is örvend. Tehát, ha gyertyát, szappant vagy fürdőbombát készítenél, akkor kivételesen ne a könyveknek higgy, hanem nekem és vásárolj be a pipereporta.hu oldalról!