Amikor belebotlasz az ismerősödbe a könyvesboltban

Gyakran mondják rám, hogy könyvmoly vagyok. Nem is értem miért. Na jó, az igaz, hogy nagyon szeretem a könyveket. Sőt, inkább azt mondanám, hogy imádom a könyveket. Már gyerekkorom óta szeretek olvasni és ez mind a mai napig megmaradt.

Szerintem az egész olvasáshoz való viszonyomat az határozta meg, hogy gyerekkoromban az édesanyám rengeteget olvasott nekem. Én mindig kértem őt és utólag mesélték, hogy rengetegszer előfordult, hogy addig nem voltam hajlandó elaludni, amig nem olvastak nekem.

Manapság is ez az egyik kedvenc elfoglaltságom, szabadidős tevékenységem, hobbim. Nevezhetjük gyakorlatilag bárminek.

Ezzel kapcsolatosan mindig nyomonkövetem az akciókat és kedvezményeket a könyvesboltokban és mindig én vagyok az első, aki vásárol ennek a keretében. A mútkor is éppen könyvet vásároltam, amikor találkoztam Edittel. Éppen telefonált és valamilyen energetikai tanúsítvány árak felől érdeklődött. Amikor letette a telefont egyből meg is kérdeztem, hogy mi ez az energetikai tanúsítvány.

Az energetikai tanúsítvány nagyon fontos minden egyes eladni kívánt ingatlan esetén, legyen az ház vagy akár lakás. Ezért ajánlott, hogy mindenki megcsináltassa az ingatlana energetikai tanúsítványát eladás előtt és ebben tud segíteni az E.E.G. Tanúsító Kft.

Ennél a cégnél az energetikai tanúsítvány árak több dologtól is függnek, hiszen ez ingatlanonként változik. Elsősorban attól függ, hogy a lakás vagy ház Budapesten vagy vidéken van, másrészt pedig minden egyes tanúsítvány kiállítását megelőzi a helyszíni felmérés. Ez elendgedhetetlen része a folyamatnak és enélkül nem is lehet kiadni egy ilyen dokumentumot.

Ezen belül is attól függ, hogy egy lakásról vagy pedig egy családi házról beszélünk. Budapesten lakások esetében például maximum 40 négyzetméterig 15.990 Ft-ot kell fizetni, míg 200 négyzetméter felett 20.990 Ft-ot. Szintén a fővárosban a házak esetében 80 négyzetméter alapterületig 20.990 Ft-ot, míg például 200 négyzetméter felett 28.990 Ft-ot. Ahogy látható, az ár az ingatlan méretével arányosan növekszik.

Ha pedig az országos árakat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy egy maxiumum 40 négyzetméteres lakás esetében 19.990 Ft-ot kell fizetni, míg 200 négyzetméter felett már 24.990 Ft-ot. A házak esetében 80 négyzetméter alatt 24.990 Ft-ot és 200 négyzetméter felett 32.990 Ft-ot kérnek el. Nagyjából ilyen árakkl kell kalkulálni, de mivel minden ingatlan más és más, így természetesen ez egyénenként változhat.

Aki pedig megrendeli a cég valamelyik szolgáltatását, annak ingyen jár egy 4000 Ft értékű úgynevezett Ingatlan Kisokos. Ebben a kiadványban olyan hasznos tippeket kaphatunk, hogy például mire kell figyelni egy felújítás és korszerűsítés során, hogyan hozhatunk létre egészségesebb otthont és lakókörnyzetet, energiatakarékossági tippeket kaphatunk, illetve hasznos tanácsokat, hogy mire kell figyelni az ingatlan eladása vagy vásárlása során.

Nagyon érdekes volt Edit elmesélése, és nem is gondoltam volna, hogy nekem akár ilyesmire is szükségem lehet, de mindig tanul az ember.