Környezetbarát és költséghatékony fűtés, ez a hőszivattyú

Aki hőszivattyús rendszer telepítésén gondolkodik, érdemes alaposan utánajárnia a témának. Ilyenkor pedig mindig szóba kerül a puffer tartály mérete. Hogy szükség van-e puffertartályra, vagy sem, arról megoszlanak a vélemények, de a szakemberek javasolják, hogy legyen. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a legelején.

A hőszivattyú a jövő fűtési rendszere. Megújuló, zöld, tiszta energiát használ, hisz a környezetből nyeri ki a hőt. A forrás pedig lehet maga a levegő, vagy a talajvíz, vagy a geotermikus energia. Hazánkban a levegő-víz típusú hőszivattyúk a leggyakoribbak, mintegy kilencven százalékban ilyeneket használnak. Hisz egyszerű beépíteni, hatékonyan működik és nem igényelnek nagy átalakítást. Míg a talajkollektoros típusúaknál figyelni kell arra, hogy ne építsünk az adott területre, és még fát sem lehet rá ültetni, addig a geotermikus energiát használókra ugyan lehet akár építkezni is, hisz olyan mélyen van a rendszer, de egyrészt ehhez különleges bányahatósági engedélyek szükségesek, másrészt igen megnöveli a költségeket.

Na de vissza eredeti témánkhoz, a puffer tartály méretéhez. A Klímaglobál Kft. szakemberei alapos felmérés, feltérképezés után tervezik meg a hőszivattyús rendszert, hogy az kiszolgálja a háztartásunk igényeit. Az igények között pedig rendre felmerül a puffer tartály kérdése. Maga a tartály egy hőszigetelt víztartály, ami rá van kötve a fűtési rendszerre és a többletvizet tárolja. Hogy miért is van rá szükség? Egyrészt ha esetlegesen csökkenne a víz a rendszerben valami hiba miatt, vagy a hőingadozás miatt, akkor a tartályból pótolja a rendszer a vizet. A puffer tartály emellett hozzájárul a rendszer hosszabb működéséhez és ha monoblokkos a fűtési rendszer, akkor a leolvasztásban is nagy szerepe van. Monoblokkosnak hívjuk azt a rendszert, ami egy készülékből áll, míg osztottnak azt, amikor van egy beltéri és egy kültéri egység.

A Klímaglobál Kft. szakemberei javasolják a puffertartály beépítését, amit egyébként a szabályok is előírnak, igaz, minimális űrtartalommal. De hogy mekkora is legyen a puffer tartály mérete, abban szintén érdemes a szakemberekre hallgatni. Hisz ha túl kicsi, akkor nem végzi el a feladatát adott esetben, ha pedig túl nagy, akkor az bizony meglátszik a villanyszámlán és nem mellesleg felesleges is. Ezért jó, ha olyan szakembert választunk a hőszivattyús rendszer telepítéséhez, akik az első perctől az utolsóig részt vesznek a munkálatokban. Mint a Klímaglobál Kft., akikre a tervezéstől a kivitelezésig nagy szakértelemmel állnak rendelkezésre.

A hőszivattyú nem olcsó mulatság, fontos tehát, hogy ha már rászánjuk a pénzt, akkor egy olyan rendszert építtessünk ki, ami megbízható, profi. Hisz nincs is bosszantóbb dolog, mint kifizetni valamit, amiről utána kiderül, hogy nem működik megfelelően. Az első és legfontosabb dolog tehát, hogy olyan szakemberekre bízzuk a rendszer kiépítését, akik profi szakértelemmel, minőségi munkát végeznek, mint a Klímaglobál Kft.